Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 467
Hans van den Hurk Advies - Sociale plannen

Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan bevat afspraken die tot doel hebben de sociale gevolgen van een ingrijpende ondernemersbeslissing te verzachten. Zoals een fusie, een reorganisatie of sluiting van de onderneming of een deel daarvan.Naar de juridische vorm kan een sociaal plan een set afspraken zijn tussen werkgevers en vakbonden, of tussen werkgever en ondernemingsraad. Het komt ook voor dat een sociaal plan alleen door de werkgever wordt opgesteld. Dat heeft gevolgen voor de binding van de werknemers die onder het sociaal plan vallen. 

Een sociaal plan bevat idealiter:

  • Een procesgang waarin werknemers wordt verteld dat zij boventallig zijn en waar zij recht op hebben, en tevens hen gevraagd wordt naar welke nieuwe functies hun belangstelling uitgaat;
  • Een procesgang waarin boventallige werknemers en bestaande of nieuwe functies worden gekoppeld;
  • Maatregelen die werknemers helpen om van werk naar werk te groeien;
  • Maatregelen om achteruitgang in arbeidsvoorwaarden te compenseren;
  • De ontslagvergoeding;
  • De wijze waarop werkgever en werknemer, in geval herplaatsing niet lukt, afscheid van elkaar nemen. 

Ik heb ruime ervaring in het ondersteunen van de OR bij het afsluiten van een sociaal plan, en eveneens in het beoordelen van de kwaliteit van een sociaal plan. Ik weet waar valkuilen en valstrikken kunnen liggen en hoe de hazen lopen. 

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...