Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 467
Hans van den Hurk Advies - Het maken van stukjes die ertoe doen

De bruikbaarheid staat voorop

Ik kan me nog goed herinneren dat de toenmalige hoofdredacteur van het Praktijkblad Ondernemingsraad, Jos Everaers, mij belde, al is dat meer dan tien jaar geleden. Hij zocht iemand die bruikbare artikelen kon maken voor de vaste rubriek "OR-werk doe je zo". Die rubriek is bedoeld om ondernemingsraden wegwijs te maken in de medezeggenschap. De idee erachter is niet om leuke weetjes te vertellen, maar om in de meest praktische zin van het woord te vertellen hoe je lastige vraagstukken kunt aanpakken.

Mijn inspiratie
Mijn idee├źn voor de artikelen haal ik uit mijn eigen praktijk. Geregeld word ik gebeld door een OR-voorzitter die vraagt of iets mag. Of hoe iets moet. Bijvoorbeeld: "mag je een lastig OR-lid uit de OR zetten"? Of: "we hebben zojuist ons OR-reglement herschreven. Wil je even kijken of het in de haak is"? Met name als meerdere ORen bellen over een soortgelijk thema, kan ik veronderstellen dat het onderwerp "leeft". Soms ook zie ik dat bij verschillende ondernemingsraden iets heel goed gaat, of juist erg fout. Ook dat is een mooie inspiratiebron.

Mijn aanpak
Mijn artikelen beginnen vrijwel altijd met een probleem. Gevolgd door de vraag: "hoe los je dat op?" Daarbij kom ik zelden met een juridisch antwoord ("op grond van artikel XX WOR moet de werkgever ..."). Dat simpele antwoord kan een OR zelf ook wel verzinnen, al is het maar door te googlelen. Ik probeer met een praktische, goed werkende oplossing te komen. Vervolgens zorg ik er bij het bedenken van oplossingen altijd voor dat de OR zelf aan het stuur zit. Ondernemingsraden hebben er niets aan als je ze vertelt dat de werkgever zich anders moet gedragen. En ze hebben er evenmin iets aan als je ze vertelt dat ze het beste een extern deskundige in de arm kunnen nemen. Wat zijn de handelingsmogelijkheden voor de OR zelf, daar gaat het om.

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...