Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 467
Hans van den Hurk Advies - Reorganisaties: het blijft mensenwerk

De uitdaging
De OR-voorzitter van een grote zorginstelling belde mij op met een lichte paniek in zijn stem. De bestuurder van de instelling had een pakket van maar liefst 36 voorgenomen besluiten naar de OR gestuurd. Samen vormden deze voorgenomen besluiten een grondige reorganisatie.
Om de OR optimaal te faciliteren heeft de bestuurder voor twee dagen een conferentieruimte in een groot hotel afgehuurd, plus voor alle 17 OR-leden een eigen kamer. Aan het einde van die twee dagen ziet hij graag het advies tegemoet.
De OR heeft de eigen trainer gevraagd, maar die heeft geen idee hoe je 36 adviesvragen met 17 mensen plenair behandelt. Begrijpelijk, ik ook niet.

De aanpak
De vaste OR-trainer en ik brainstormen over een aanpak en komen op het volgende. We ontwerpen een formulier met als vaste rubrieken:
1. De inhoud van de adviesvraag
2. Is de maatregel verdedigbaar
3. Zijn er correcties op de maatregel nodig
4. Wat is het antwoord op de adviesvraag

De trainer en ik vullen de rubriek 1 voor alle adviesvragen vast in, en maken per adviesvraag voorstellen voor rubriek 2 en 3.
Tijdens de conferentie oefenen we met de hele groep op een paar adviesvragen. Als de groep de systematiek in de vingers heeft delen we de groep in drie├źn en gaat de invulling van de formulieren in subgroepen verder. Plenair geven we de ingevulde formulieren met een beamer op de muur weer en kan de hele groep aanvullingen geven.
Aan het einde van de tweede dag zijn de adviezen klaar. En, wat belangrijker is, ze zijn van hoge kwaliteit. Tot verrassing van de OR zelf, en waarschijnlijk ook van de bestuurder.

Mijn rol
Voor de OR-leden vormden de 36 adviesvragen een onoverzichtelijke brij. Plenair bespreken had hen op zijn minst twee weken gekost. Wat mijn collega en ik gedaan hebben, was niet veel meer dan het structureren en inhoudelijk voorbereiden van de procesgang. Dat gaf de OR-leden de rust om zich op de inhoud te concentreren.

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...