Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 467
Hans van den Hurk Advies - Artikelen

Hans schrijft zeer geregeld in de vakbladen. Voorheen vaak in het Praktijkblad Ondernemingsraad, nu in het nieuwe blad OR-Magazine. Een greep daaruit:

 

pdfWie sluit het sociaal plan namens de werknemers af? (Zeggenschap, tijdschrift over arbeidsverhoudingen, september 2012)
Te vaak wordt gedacht dat uitsluitend vakbonden de werknemers kunnen vertegenwoordigen bij het afspreken van sociale plannen. Ondernemingsraden hebben dat recht ook. En zijn er, in veel gevallen, ook goed voor toegerust.

pdfWeerstand bij de bestuurder (Praktijkblad Ondernemingsraad, september 2014)
Bestuurders kunnen soms wat neerbuigend doen over "weerstand" van werknemers bij veranderingen. Maar hoe reageren zij zelf op initiatieven vanuit de ondernemingsraad?

pdfDe bestuurlijke verleiding (Praktijkblad Ondernemingsraad, december 2014)
Onder "bestuurlijke verleiding" versta ik de neiging van bestuurders om zich te laten meeslepen in een vorm van wensdenken. "Wie gelooft, vraagt niet om bewijs".

pdfDat is geen onderwerp voor de OR! (Praktijkblad Ondernemingsraad, maart 2015)
Nu en dan weigert een bestuurder met zijn OR te overleggen, omdat de kwestie niet tot de competentie van de OR zou behoren. Klopt dat wel? 

pdfDe WOR voorbij! Maar waarheen? (Praktijkblad Ondernemingsraad, september 2015)
Veel ondernemingsraden zoeken naar nieuwe vormen van medezeggenschap. Wat zijn de achtergronden en de mogelijkheden? 

pdfLastige OR-leden (Praktijkblad Ondernemingsraad, oktober 2015)
Naast veel integere, hardwereknde OR-leden, bestaan er helaas ook enkele lastige OR-leden. Wat kun je daaraan doen?

pdfEen psychologisch convenant? (OR-informatie, mei 2016)
Een "bonustrack" bij mijn boek "Uit mijn hoofd" verscheen in OR-informatie. 

pdfDe eigen stijl van de OR (Praktijkblad Ondernemingsraad, augustus 2016)
Hoe een ondernemingsraad zich opstelt, ligt niet vast in wet of cao. Iedere OR kan zich een eigen stijl aanmeten. Kritisch parlement of meerijder?

Kantelende werktijden (OR-Informatie, mei 2017)
In de zorgsector stellen ondernemingsraden en werkgevers samen een "arbeidstijdenkader" op. Goed idee?

 

 

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...