Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 467
Hans van den Hurk Advies - Thema's en suggesties

Incompanytrainingen worden altijd specifiek voor een ondernemingsraad ontwikkeld. Onderstaande opsomming van denkbare onderwerpen is bedoeld als suggestie. Met de OR die daar belangstelling voor heeft, wordt de vorm en inhoud nader afgestemd.

Arbeidsvoorwaarden

Het thema “arbeidsvoorwaarden” leent zich goed voor de invulling van een dagdeel of zelfs twee dagdelen. Mogelijke onderwerpen zijn: wat zijn arbeidsvoorwaarden, waar liggen arbeidsvoorwaarden vast, wat zijn de bevoegdheden van de OR die over arbeidsvoorwaarden overlegt, welke afspraken zijn gebruikelijk.

Sociale plannen

Het thema “sociale plannen” is doorgaans alleen een verstandige invulling als er sprake is van een reorganisatie, bedrijfssluiting of fusie. Denkbare onderwerpen zijn: wat is een sociaal plan, wat is het doel van een sociaal plan, welke afspraken horen in een sociaal plan, welke afspraken zijn gebruikelijk. En daarnaast natuurlijk: wie sluit het sociaal plan af; de OR of de vakbond?

Fusie, reorganisatie, bedrijfssluiting

De OR die aan de vooravond van een fusie, reorganisatie of bedrijfssluiting staat, kan doorgaans een workshop daarover wel gebruiken. Daarbij kan het gaan over: wat is de rol van de OR, wat is een gebruikelijke procesgang, welke documenten spelen een rol (bijvoorbeeld de due dilligence of de intentieverklaring). Ook de vraag hoe de OR op een verstandige manier gebruik maakt van zijn adviesrecht kan een onderwerp zijn.

Zelfsturing of zelforganisatie

Met name in de zorg is het invoeren van zogenaamde zelfsturende teams populair. Voor een OR die daarmee wordt geconfronteerd, kan een workshop zeer nuttig zijn. Denk daarbij aan de onderwerpen: 

  • Wat is zelforganisatie
  • Wat zijn succes- en faalfactoren bij zelforganisatie
  • Wat is een denkbare rol van de OR bij zelforganisatie

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...