Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Hans van den Hurk Advies - afscheid

Afscheid

Bij een ontslag waarop een sociaal plan van toepassing is, zal het meestal gaan om ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. De werkgever kan dan kiezen: of hij vraagt een ontslagvergunning aan bij het UWV Werkbedrijf, of hij biedt de werknemer een beëindigingsovereenkomst aan. Als de werkgever de laatste mogelijkheid kiest, is het voor de werknemerspartij verstandig om op een aantal dingen te letten. Het eerste is dat de werkgever de toepasselijkheid van het sociaal plan niet afhankelijk maakt van het tekenen van de beëindigingsovereenkomst. Het tweede is dat de afgesproken beëindigingsvergoeding ook wordt uitgekeerd indien van een werknemer afscheid wordt genomen met een beëindigingsovereenkomst. Het derde is dat na het tekenen van een beëindigingsovereenkomst de werknemer direct weg kan gaan: er is geen opzegtermijn noodzakelijk. Maar uitkeringsinstantie UWV keert wel pas uit na de (fictieve) opzegtermijn. De werknemerspartij doet er verstandig aan dat gat te dichten.
Terug naar sociale plannen

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...