Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/hansvandenhurk-advies.nl/httpdocs/cms/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Hans van den Hurk Advies - binding

De “binding” betreft de vraag in hoeverre de werknemers aan de afspraken in het sociaal plan gebonden zijn. In grote lijnen is die binding vrijwel 100% als het sociaal plan is afgesproken met een vakorganisatie. De binding is vrijwel nul als het een set afspraken betreft die alleen van de werkgever zijn (uiteraard is wel de werkgever gebonden zijn afspraken na te komen!). In het geval een sociaal plan is afgesproken met de OR, is de individuele medewerker in principe niet door dat sociaal plan gebonden. Als de werknemer via de rechter onder dat sociaal plan wil uitkomen, zal de rechter doorgaans wegen of dat sociaal plan in redelijkheid is overeengekomen. Vragen zijn dan of de OR afdoende invloed heeft gehad en een redelijk resultaat heeft behaald. Een sociaal plan dat feitelijk door de werkgever is opgesteld en de OR ter instemming of advies is voorgelegd, zal door de rechter naar alle waarschijnlijkheid als werkgeversplan worden beschouwd – en dus de werknemer niet binden. 
Terug naar sociale plannen

Een greep uit mijn praktijk

Reorganisaties: het blijft mensenwerk

Een reorganisatie is een boeiend proces. Ondanks het sociaal plan en het ontslagbesluit, blijft reorganiseren altijd mensenwerk. Een OR tijdens een reorganisatie begeleiden vraagt veel, maar geeft ook veel voldoening.

Lees meer...

Het maken van stukjes die ertoe doen

Veel ondernemingsraden zijn geabonneerd op een vakblad. Dit doen ze om beter te weten wat ze kunnen doen in lastige omstandigheden. Ik schrijf onder meer de serie "tussen wet en werkelijkheid"  in het grootste vakblad van Nederland, het OR Magazine.

Lees meer...

De commissie van beroep en bezwaar

De deelname aan een commissie van beroep en bezwaar is een boeiende, maar enerverende en soms emotionerende klus. Voor medewerkers die zich incorrect behandeld voelen staat er veel op het spel. Hun baan, of hun beloning.

Lees meer...